top of page

Előadók

DrHegyiG2.jpeg

Dr. Csiszár Róbert
Az inga használata a napi praxisban – hogyan és miért?

Előadás és gyakorlati bemutató 

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azon orvosok és természetgyógyászok száma, akik napi munkájuk során ingát használnak diagnosztikai célból. Sokan az előzetes diagnosztika megerősítésére, vagy elsődleges diagnosztikára, sokan a már korábban alkalmazott biorezonanciás, vagy Voll típusú készülékek kissé körülményes és időigényes helyettesítésére illetve kiváltására, sokan e gépi diagnózisok megerősítésére, vagy kontrollálására és nagyon sokan a terápiára felmerülő gyógyszerek, homeopátiás szerek kiválasztására használják a betegeknél, sőt családjuk, hozzátartozóik körében is. 

Draveczky.png

Dr. Klára Géza

Long-covid szinDrómás betegek vizsgálata a családorvosi rendelőmben 

NYELVKÉPEK ELEMZÉSE

A betegek csoportosítása: oltás nélkül megfertőzöttek, oltás után megfertőzöttek, oltás után, de megfertőzés nélkül panaszos betegek csoportja

A vizsgálat kitér a panaszos egyéb betegségeire, szedett gyógyszereire is. 

Nézem a jelenlegi pulzusát és nyelvképét, kikérdezem, hogy megtaláljam a gyengeségeit.

 

A következő tünetcsoportokat vizsgálom:

1. elhúzódó hőemelkedés

2 chronicus fáradtság

3 emésztőszervi panaszok

4 tartósan megmaradt köhögés

5 mozgásszervi panaszok

6 fiatal felnőttek kapunyitási pánikja és a covid-generáció egybeesése okozta panaszok

7 szagláscsökkenés

8 hashimoto-thyreiditis megszaporodása

9 mentális szövődmények

10 a magas ellenanyagszint okozta panaszok

11 pánikbetegség, agoraphobia, kényszerbetegség, anorexia és bulimia

12 alvászavarok

Mindezen csoportok nyelvképeit elemzem részletesen, ami segít a dg. felállításában és a kezelésben

 

Németh István.jpg

Prof. Dr. Hegyi Gabriella
Preventív/ integratív szemlélet az infertilitás kezeléséhez 

Az infertilitás egyre nagyobb problémát jelent szerte a világon, a kérdés komplex megközelítése és ismerete fontosságát az integratív medicina is felismeri. • Egészséges életmód. A túlzásba vitt edzés, a koffein a cigaretta és az alkohol túlzott fogyasztása csökkenti a teherbe esés esélyét. A jól kiegyensúlyozott, tápláló étrend sok gyümölccsel, zöldséggel (a sok folsav miatt) és a normál testsúly fenntartása (obesitás kezelése) összekapcsolható a jobb termékenységi kilátásokkal.

 

• A meglévő betegségek kezelése, illetve a lehetséges fertőzések megelőzése. A krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, vagy a pajzsmirigy-problémák felismerése és kezelése javítja a nők teherbe esési esélyeit. A biztonságos szexuális élet csökkenti a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát. A rendszeres orvosi vizsgálatok (citológiai) segítenek abban, hogy a fertőzésekre és elváltozásokra időben fény derüljön.

 

• Korai- „korábbi” gyermekvállalás. A termékenység nem szűnik meg véglegesen a menopauza előtt, de 27 éves kor után lassú csökkenés figyelhető meg, mely a 35-dik életévnél hirtelen felgyorsul. Azon nők, akiknek biológiai édesanyjánál bármilyen szokatlan, fertilitással kapcsolatos rendellenességet diagnosztizáltak, különösen veszélyeztetettek bizonyos betegségekkel kapcsolatosan, mint például a korai menopauza. Ezeket könnyen meglehet előzni azzal, hogy a pár nem odázza el a gyermekvállalást a 40-es éveire....

 

• a győri Kaáli intézettel, a SE Szülészeti Klinikája meddőségi szakrendelésével együttműködő rendelésünk tapasztalatai: az akupunktúra/ tartós akupunktúra alkalmazása -kiegészítő jelleggel rendszeresen – megnöveli a sp.teherbeesés, IVF, lombik programban, de akár a petesejt donációban részesülő résztvevők esélyeit

 

cs_r_21_3c.jpg

Dr. Dravetzky Éva
Agyidegek kezelésének lehetőségei kínai gyógymóddal

A 12 agyidegből a nervus trigeminus és nervus faciálissal kapcsolatosan gyűjtöttem össze nagyobb tapasztalatot, melyeket megszeretnék osztani előadásommal. Egyéb agyideget is kezelek akupunktúrával, de lényegesen kisebb számú a velük kapcsolatos megfigyelésem. Eseteimmel továbbra is azt szeretném hangsúlyozni, hogy az akupunktúra nem csoda gyógymód, de egy lehetőséggel több mellyel segíthetünk betegeinken!

 

Klára G..jpg

Dr Németh István

Gondolatok a Luo pontok és csatornák működéséről és használatáról

A hagyományos Kínai orvoslásban az energia áramlása két fő rendszeren keresztül történik, a Jing Mai-ok és a Luo Mai-okon keresztül.

A Jing Luo olyan általános meghatározás, amely a csatornák és mellékágaik által alkotott hálózatrendszer összességét jelenti. 

A Jing Luo-k egyik feladata biztosítani a szervek közötti összeköttetést, kapcsolatot teremteni a szervek és a végtagok, a Külső és Belső, a Fent és Lent között és így szabályozni az egész szervezet működését.

Luo pontokkal nyithatjuk meg a következő különleges csatornákat: Yang Mei Mai, Yin Mei Mai, Chong Mai, Ren Mai.

A Luo csatornák és pontok jelentősége valószínűleg messze túlmutat az egyszerű csatornák közötti összekötettés biztosításánál. Az Egyszerű Kérdések című klasszikusban olvasható: "A Sun Luo kommunikál mind a 365 ponttal."

Maciocia leírása szerint a Lép 4 vezérli az összes Luo csatornát. A Lép 4 neve Gong Sun, amit többféleképpen lehet fordítani, de a Sárga Császár családi neve Gong Sun volt. A Su Wen is zavarba ejtő módon ír a Luokról: "Nagyon hasznos bizonyos Shen túlsúllyal járó betegségek kezelésében."

Klasszikusok azt tanítják, hogy mindegyik belső szerv rendelkezik egy „másodlagos” akupunktúrás csatornával, amely segít megbirkózni a mindennapi élet stresszeivel. Ezeket a csatornákat „összekötő” vagy „Luo” ereknek nevezzük.  Ha a szervezet nem képes teljesen kiüríteni, kilökni vagy megoldani egy problémát, a szervezet a Luo csatornákat használja a probléma elraktározására.

Ahogy Luok megtelnek, a probléma egy időre el fog tűnni. Ám ahogy a Luok egyre teltebbé válnak, a korábban elnyomott érzelmek előbukkanhatnak egy erősebb formában és a probléma visszaszivároghat az elsődleges tudatba.

 

Dr Kusper Zsuzsa
Yin hiány, Máriatövis és a többiek

Gyorsan kimerülsz? Az alvásod nyugtalan és felületes? A forróság általában nem tesz jót neked? Akkor lehet, hogy yin hiányod van? A TCM-ben a yin meghatározott kvalitásokat és dinamikát hordoz magában. A yin a nyugalom, sötétség, hideg aspektusát képviseli mind a természetben, mind a testünkben. Ha kevesebb bennünk a yin, akkor ez számos betegség okát képezheti, kezdve az alvászavar miatti gyors kimerüléstől akár a pajzsmirigy túlműködéséig, az osteoporosisig vagy akár cukorbetegségig. Ebben az előadásban bemutatok pár gyógynövényt, mely mindebben segíteni tud nekünk.

 

Madocsai Eszter_edited.jpg
Dr Kusper Zsuzsa.jpg

Madocsai Eszter
DO-IN, a Preventív és öngyógyító mozgás

A do-in japán eredetű módszer, amely a testi egészség megőrzésére, a lelki kiegyenlítettség elérésére, illetve a szellemi fejlődés támogatására szolgál. A shiatsu terápiával együtt vált népszerűvé Európában. A gyakorlatok lényeges eleme a jelenlét, az a lelki-szellemi állapot, amelynek segítségével megteremtjük a testi változás lehetőségét. Úgy is tekinthetjük a do-int, mint aktív meditációt, amelyben mozgásgyakorlatokon keresztül harmonizáljuk és felszabadítjuk a meridiánokban áramló életenergiát.

 

A nyújtások, mozgatások egyszerűek, bármely korosztály alkalmazhatja őket, és betegek is végezhetik. A gyakorlatok rendszeres használatával fejlődik test-tudatosságunk, elérhetjük, hogy a betegségekkel, stresszel szemben ellenállóbbak legyünk, jól tudjunk koncentrálni, pihenni.

 

Dr. Radnai Andrea
Homeopátia és személyre szabott orvoslás 

A személyre szabott medicina eszméje az orvoslás történetével egyidős, hiszen Hippokratész óta tudjuk,"nem a betegséget, hanem a beteget kell gyógyítani".Ezt a nézetet manapság is nagyon sokat hangoztatják, az új megnevezése személyre szabott vagy precíziós orvoslás. Ennek ellenére a mindennapi gyakorlatban legtöbbször még mindig nem az egyént, hanem a betegséget gyógyítjuk. Ugyanazzal a diagnózissal rendelkező betegeket ugyanazzal a terápiával kezelünk, miközben ezek az azonos diagnózissal rendelkező betegek sok-sok jellemzőben különböznek egymástól.

A személyre szabott vagy precíziós orvoslás szakít a mindennapokban alkalmazott egy betegség, egy diagnózis, egy gyógyszer megközelítéssel és helyette az egy betegség, több diagnózis (betegség alcsoportok), több gyógyszer stratégiát alkalmazza. Ezzel a stratégiával sokkal eredményesebben eldönthető, hogy kinél lesz hatásos a szer, kinél jelentkeznek mellékhatások, ki az, aki egyáltalán nem reagál a kezelésre. Ez a megközelítés pedig nagyon hasonlít a komplementer terápiák, pl. a homeopátia alapgondolatához is.

Az előadás részletesen összeveti a homeopátia és személyre szabott vagy precíziós orvoslás sajátosságait a diagnosztika és a terápia területén.

 

Radnai Andrea.png
Dr. Ságodi László.jpg

Dr. Szalkai Iván
Van-e önazonossága az integratív medicinának?

Napjainkban divatossá vált az integratív medicina, mint a complementer gyógyászat szalonképesebbnek hitt megnevezése. A ma használatos megfogalmazásban az integratív medicina egyenlő az allopáthiás (nyugati) medicina kiegészítése complementer gyógyászattal. 

Ez a megfogalmazás azonosságot takar az allopáthiás és complemeneter gyógymód között, de a complementer –mint kevésbé hatékony alárendelt szerepével. Ugyanis az allopáthiás gondolkodásmódban a complemeneter kezelés eleve kevésbé hatékony, kiegészítő szerpre kárhoztatott.

Az integratív gyógyászat helyének megtalálásához újra kell alkotnunk számtalan definíciót, új megközelítéseket, értelmezéseket kell létrehoznunk.

 

Henrik portré.PNG

Dr. Ságodi László
A kínai orvoslás csatorna tanának rövid összefoglalása tradicionális és modern nézőpontokból 

Az előadás kísérletet tesz a kínai orvoslás csatorna tanának tradicionális és modern kifejtésére. Visszatekint a Sárga Császár belső könyveinek idejére, kitér Kína és a Nyugat korai tudományos kapcsolataira, megpróbálja definiálni a csatornákban keringő Qi és az akupunktúrás pont (Xué) fogalmát több szerző írását is alapul véve, szóba hoz néhány taoista elvet és a csatornák csoportosítását is felvázolja.

Ezek után a 1960-as években publikáló koreai kutató, Bong Han Kim rendszeréről tesz röviden említést, majd az egyre népszerűbbé váló fascia-rendszer felől próbálja meg a csatornákat beágyazni a nyugati

tudományos közegbe, külön kitérve az ’anatomy trains’ koncepciójára is.

 

Dr_edited.jpg

Dr. Szőke Henrik PhD
Egyszerű húgyúti fertőzések eredményes kezelése az integratív gyógyászat eszközeivel – Mivel kerülhető el az antibiotikumok adása? 

Az egyszerű húgyúti fertőzések gyakoriak. Minden ötödik nőt élete során legalább egyszer érinti. Gyakran visszatérnek és sok kellemetlenséget okoznak. A férfiakat a prosztata gyulladása kínozza egyre gyakrabban az életmód megváltozása által. 

Legtöbbször antibiotikumokkal kezelik a tüneteket, pedig ez nagyrészt természetesebb módszerekkel is lehetséges. A világszerte kialakuló antibakteriális rezisztencia miatt az új szakmai irányelvek már nem ajánlják az egyszerű húgyhólyag-gyulladások antibiotikumokkal történő kezelését. 

Az előadásban kitérünk a különböző kiváltó okokra, a megelőzés és a kezelés lehetőségeinek széles tárházára. Bemutatásra kerül a PH-Pendulum, mint új innovatív módszer, mellyel a klinikai vizsgálatban követett páciensek akut vagy idülten visszatérő panaszai az esetek döntő többségében tünetmentessé válnak.

 

Dr. Merész Katalin
A hármas tagozódás az antropozófus gyógyászatban - A magas vérnyomás tünettana és kezelése 

A hogyan segíthet egy eset- és betegfelvétel kapcsán ez a nézőpont a beteg eltolódott folyamatainak az észlelésében és így a terápiás terv felállításában?

 

A kifejtésre kerülő szempontokat egy igen gyakori betegségen, a magas vérnyomáson keresztül bemutatva, térek ki a hármas tagozódás szerinti megbetegedési útra, az abból fakadó terápiás igényre és életmódbeli tanácsokra.

 

Világképünknek több helyen szerves része a hármasság: az Atya-Fiú-Szentlélek, a test-lélek-szellem vagy a szabadság-egyenlőség-testvériség. Rudolf Steiner, az antropozófia filozófiájának alapítója az általa felvázolt emberkép kapcsán olyan hármas-tagozódást írt le, amely az orvosi anamnézis felvétel, a beteg vizsgálata, a betegek megfigyelése kapcsán új és szemléletmódunkat kitágító nézőpontot hoz az orvosok és a terapeuták számára. 

Az anatómia, a fiziológia és még a patológia is tükrözi ezt a szempontot. Új kifejezésekkel találkozhatunk, melyek kibontására, megvilágítására vállalkozom az előadásban. Már az egészséges ember is hordoz anatómiájában olyan poláris tendenciákat, mint a “fej-ember”, a “mellkas-ember” és a “végtag-anyagcsere ember”, amelyek egy megbetegedési folyamatban is tetten érhetők egy-egy betegség tünettanában. Hogyan jelenik meg a hármas tagozódás az ember fizikai testének anatómiájában, az egyes szervrendszerekben? Milyen tüneteket láthatunk az egyes rendszerek működésének eltolódásakor? Az előadásban ennek részleteire fogunk kitérni.

 

Merész Katalin fénykép.jpg
Joós.jpg

Dr. Joós Károly
Integratív szemléletű orvoslás az endometriózis kezelésében

Az endometriózis manapság egyre nagyobb gyakorisággal előforduló kórkép, amely jelentős mértékben ronthatja az életminőséget, és a termékenységnek is akadályát képezheti. Megelőzésének legfontosabb eleme, hogy a menstruációs panaszokkal, fájdalmakkal bíró leányok, fiatal nők integratív személetű ellátást kapjanak. Nem megfelelő, elégtelen, és súlyos mellékhatások veszélyével járó megoldás a fogamzásgátlók, hormonkészítmények felírása, ez csupán elfojtja a valódi problémát.

 

Előadásomban bemutatom az endometriózis kialakulásának okait és annak folyamatát, beillesztve mindezt az integratív orvosi szemléletbe. Szót ejtek arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a komplementer orvoslás e kórkép megelőzésében és kiegészítő kezelésében. Végül röviden összefoglalom az integrált terápia elemeit.

 

Az előadás a Női Egészségért Alapítvány felkérésére és támogatásával készült.

 

Kendi Hana
A tumor terápia holisztikus megközelítése – az ájurvéda filozófiája és a lokális hipertermia találkozása

Az előadás célja bemutatni, hogyan alkot egy komplett és hatékony terápiát tumoros megbetegedések esetén, egy holisztikusan gondolkodó életfilozófiai- és gyógyító rendszer az ájurvéda és a tumoros-megbetegedések gyógykezelésére használt modern eszköz, a lokális-, vagy elektro-hipertermia.

 

A lokális hipertermia a klasszikus hipertermia elvén alapszik, melynek célja egyrészről a hőbevitel által a sejt körüli folyadékban történő közvetlen energiaelnyelés elérése, másrészt a rákos sejtek membránjainak roncsolása. Az eljárás alapvetően nem modern, hiszen Hippokratész is használta emlőtumor gyógyítására.

 

A 19. század végén azonban a technológia fejlődésével a hipertermia hatalmas átalakuláson ment keresztül, hiszen lehetővé vált az elektromágneses mezőkkel történő, mélyre hatoló energiabevitel is. Az elektro-hipertermiás rendszer az applikációs elektródák között, nagy kiterjedésű, homogén elektromos mezőt hoz létre. A kezelés során a beteg képezi a két applikációs elektróda közötti dielektikumot és ezáltal a rezonáns rezgőkör részévé válik. A szövetekben jelentkező kapacitív termodinamikus hatások elektromágneses áramot és hőt generálnak, ez képezi az eljárás alapját.

 

A modern orvostudomány a technikai eszközök rohamos fejlődése mellett, jelentősen eltávolodott a betegségek holisztikus megközelítésétől. Az ájurvéda komplex megközelítése ezzel szemben nem csak a betegség tényét és a betegség által érintett szervrendszert kezeli, hanem a betegség folyamatát vizsgálja, annak kialakulási körülményeit, a beteg környezetéhez való viszonyát, a betegség testi és mentális kialakulását és ezek lehetséges befolyásolásának módját keresi, elsősorban nem kémiai és nem-invazív módszerek alkalmazásával. 

Az ájurvéda terápiás eszközei és szemléletmódja, valamint a elektro-hipertermia együttes alkalmazása még azokban az esetekben is hatékonynak bizonyul, amikor egy agresszíven fejlődő tumoros megbetegedésnél, a tumorsejtek minél teljesebb és gyorsabb elpusztítása a cél. 

Kendi Hana.jpg
Szabó László.jpg

Dr. Szabó V. László
A homeopátia homeosztázis szabályozás alapú értelmezése és ennek lehetséges vonatkozásai más alternatív medicina terület értelmezésére 

A homeopátia megalkotásakor a XVIII. század végén sem homeosztázis fogalma, sem az információ fogalma nem létezett. A mai homeosztázis elméletek és kiemelten Antonio Damasio, Jaak Panksepp, Mark Solms és Karl Friston elméletei alapján, de ide értve Schopenhauer, Nietzsche, Groddeck és Freud Wille, self és én elméleteit is egy nagyon jól definiálható és új interpretációját lehet felállítani a homeopátia, de különösen azon belül az életerő működésére.

 

Az életerő már Hahnemannál sem egy hagyományos vitalista koncept volt, mint azt sokan állítják, hanem egy jól definiálható entitás, aminek megnevezéséhez nem állt rendelkezésére jobb fogalom akkor, mint az életerő. A XX.-XXI. századi elméletek tükrében egy kifejezetten modern értelmezést lehet már felállítani erre a komplexre és működési módra, amit 200 éve életerőnek és homeopátiának nevezünk. Ebből az értelmezésből kiindulva azonban lehetőség nyílik új aspektusból leírni az alternatív medicina több ágának lehetséges működését.    

Dr. Rideg Sándor
Demenciák, az Alzheimer-kór akupunktúrás kezelésének tapasztalatai

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítő képességet. A demencia leggyakoribb formája az Alzheimer-kór (50-60 %-os előfordulással), ezt követi az érrendszeri demencia kb. 20 %-os előfordulással. 

A demencia megrövidíti az élettartamot, azonban a halált nem maga a demencia, hanem más betegségek okozzák. Ezért is nagyon fontos a demencia korai felismerése és annak minél előbbi kezelése és gyógyítása.

 

RidegSándor.jpg
Orange Blossom

Juhász Edina 
A biorezonantia működési elve és alkalmazása 

A biorezonancia jelenségét már a 20.század első felében megfigyelték. Az elméleti alap A. Einsteintől származik E=m.c2,mely kimondja, minden energia. Louis Victor Prince de Broglie Nobel- díjat kapott az anyag kettős természete bizonyításáért, így tudományos magyarázatot nyert a biorezonancia működési elve a modern kvantumfizika segítségével.

A nagyszerű tudós Nicola Tesla oszcilátora segítségével gyógyított, de a legnagyobb áttörést 

Dr. Royal Raymond Rice mikrobiológus felfedezése hozta. Nagyfelbontású elektromikroszkópja  segítségével bizonyíthatóvá vált a sejtfal és sejt közti tér változása magas frekvenciájú hullámhatásra.

Harold S. Burr kísérletéből kiderült, hogy minden élő szövetnek van  csak rá jellemző frekvenciaspektruma, úgynevezett frekvenciamintája. A sejtben és az egyes sejtek között állandó jellegű információcsere zajlik elektromágneses hullámok segítségével.

 

A biorezonancia működési elve azon feltételezésen alapul, mely szerint a fiziológiás folyamatok regulációja és organizációja nem csak kémiai és elektromos jelátvitellel történik, hanem elektromágneses impulzusok segítségével is. Ezen impulzusok befolyásolásával hatni tudunk  az adott szervre és az egész szervezetre is. 

 

Dr. László Andrea PhD
Az EpheDrae herba helye a nyugati orvoslásban

A Magyar és az Európai Hypertonia Társaság legújabb ajánlásában a gyógyszer okozta szekunder hipertóniák gyakoribb okai között szerepel az EpheDra – csikófark (kínai nevén Mahuang) fajok Drogjának (EpheDrae herba) felhasználása is. Összefoglalónk célja az EpheDra nemzetségbe tartozó három faj (EpheDra equisetina Bunge, EpheDra intermedia Schrenk & C. A. Mey., EpheDra sinica Stapf) részletes bemutatása, melyek a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és a Kínai Gyógyszerkönyvben is hivatalosak. 

A több mint 2000 éve ismert EpheDrae herba legfőbb összetevői az amfetamin-típusú alkaloidok, melyek klinikai indikációi között főleg megfázás, asztma, ödéma és ascites szerepelnek. Ismertetjük a gyógynövény farmakológiai hatásán kívül annak előnyeit, mellékhatásait, valamint egyes kórállapotokban való ellenjavallatát. Az ismert lehetséges gyógyszerkölcsönhatások széles körűek: a triciklikus antidepresszánsoktól a szívbetegségekben alkalmazott gyógyszereken át bizonyos bronchodilatátorokig terjednek.

Az EpheDrae herba fogyasztó- és testsúlycsökkentő szerként való múltbéli használata jól ismert, azonban az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet 2004-ben elfogadhatatlanul magas egészségkárosodásra hivatkozva betiltotta az efeDrin-típusú alkaloidokat tartalmazó étrend-kiegészítők forgalmazását. A Doppingellenes Világszervezet tiltólistáján is szerepel az E. sinica-ban megtalálható efeDrin, metilefeDrin és pszeudoefeDrin, hiszen ezek koffeinnel együtt alkalmazva 38-64%-kal is emelik a sportteljesítményt.

Ezzel párhuzamosan kitérünk az EpheDrea fajok orvosi gyakorlatban betöltött szerepére is. Rendeltetésszerű használatuk során a fitoterápiában (normál napi dózisa 1-10 g, standard dózisa 6 g, főzési ideje 10 perc) számos jótékony hatás érhető el. Főbb gyógynövénykombinációi megfázásra – annak típusától függően – a Cinnamomi cassiae ramulus és az Armeniacae semen; valamint akut ödéma kezelésére az Atractylodis macrocephalae rhizoma, a Poria és a Mori cortex. Fontos kihangsúlyozni az Ephedare herba óvatos használatát, és felismerni a lehetséges mellékhatásait

 

László Andrea.jpg
Breakfast Table

Rideg Róbert
Nehézfém – kivezetés gyógynövényekkel

Ebben a modern 21. században sokféle toxin bombáz bennünket. A nehézfémek okozta problémák egyre több embert érintenek világszerte. A nehézfémek mérgezik testünket, károsítják szerveinket. Előadásom során bemutatom a leghatékonyabb nehézfém kivezető gyógynövényeket/ terápiás módszereket, amelyeket mellékhatások nélkül alkalmazhatunk a gyakorlatban.

Daróczi Zoltán
Gyógynövényes méhtermékek klinikai vizsgálatának eredményei a humán vércukorszint szabályozásában

A „TöbbmintMéz” készítmények egy önálló kategória a funkcionális élelmiszerek között. A szabadalommal védett eljárás lényege, hogy  nem a mézbe tesznek utólag gyógynövényeket, (bár az is jó), hanem a komplex növényi hatóanyagok és illóolaj komponensek nektár útján  kerülnek be a méhecskék által a lépekbe. 

A laboratóriumi vizsgálatok alapján, a hatóanyag tartalom két-háromszorosa a gyógynövényben megtalálhatónak, azaz feldúsul a méhtermékekben. 

Humán klinikai kísérletek által igazolódott, hogy a Zöld dió "TöbbmintMéz", szignifikánsan csökkenti a vércukorszint értékét.

A Zöld alga "TöbbmintMéz", a különböző vérképzőszervi betegségek esetén nyújt kiemelkedő eredményeket. Növelte a thrombocyták számát és az MPV értéket. Ezt a hatást számos hematológiai betegségnél is lehet használni.

 

daroczi-zoltan-.jpg
Körmendi János.jpg

Körmendy-Rácz János
Az apiterápia jelen kutatási irányai, review

Módszer: A pubmed adatbázis publikációit vizsgáltuk. RenDre rákerestünk a méz, propolisz, méhpempő, virágpor, méhkenyér és méhméreg méh-termékekre. A többi méhészeti terméket, úgy mint méhcsalád levegője, méhek testét (pormor), a lárvák (anya, herelárva) és azok kivonatait, a méhviasz,  a viaszmoly lárváját (és annak anyagcsere termékeit, ill. az illatát stb. nem vizsgáltuk. Az adatbázis áttekintésével csoportokba soroltuk a megjelent cikkeket.

 

Csoportosítottuk a propoliszra - azon belül a zöld propoliszra ill. az európai és egyéb propoliszokra vonatkozó cikkeket, a virágporra (és méhkenyérre), méhpempőre és a méhméregre vonatkozó cikkeket. Ezt követően vizsgáltuk a cikkek relevancia szerinti besorolhatóságát. Az alábbi kategóriákba soroltuk be: összetétel vizsgálatok, egyedi esetleírások, in vitro és in vivo kísérletek, klinikai vizsgálatok, egyéb.  

 

Eredmények: Míg a méhészeti termékek tekintetében a propoliszra vonatkozó cikkek magasan vezetnek, addig a virágporra témák tekintetében inkább az allergia, sem mint a táp,- és gyógyérték szerint hivatkoznak. 

 

Dr. Patkós József
D Patkós gyógyesszencia, mint alternatíva?

Folyvást nő a mellékhatásokkal járó gyógyszerfogyasztással szembeni bizalmatlanság, ugyanakkor növekszik bizalom a „zöld patika” ajánlásai iránt. A gyógyászatban alkalmazott kémiai gyártási folyamatok lehetőségét és eredményeit nem tagadva - amikor csak lehet -, természetes betegségmegelőző és gyógyító termékekre van szükség. 

Egy ilyen kínálattal szolgál a Dr. Patkós Gyógyesszencia gyógynövényes likőr család, mely közel három évtizedes előkészítő munka után jutott el a védjegyoltalomig. A többségében a Kárpát-medencében őshonos legkiválóbb gyógynövények alkoholos kivonatolása képezi e tinktúrák alapját, melyek egyes fajtái – egy kivételtől eltekintve – egyetlen gyógynövényre épülnek: csalán, csipkebogyó, galagonya, galaj, körömvirág, máriatövis, borsmenta, pitypang, vörös áfonya, 12 füves/dió. 

A likőrökbe a pálinkával történő kivonatolás során beoldódó növényi anyagcsere-termékek feltérképezésére nézve kvantitatív mérést rendeltem meg. A legalább központi molekula szinten azonosított vegyületek mennyiségi meghatározását a rendelkezésre álló standard vegyületek és koncentrációjuk függvényében közvetlen (tömegspektrometriai) vagy közvetett (UV-spektroszkópiai) úton hajtják végre.

 

Dr.Patkós József 2022.06.16..jpg
Petővári Bence.jpg

Dr. Petővári Bence 
A fitoterápia potenciális megújítása és reformja a tradicionális gyógyászati rendszerek tükrében

Az előadás a modern fitoterápiás oktatás belső ellentmondásairól szól. A hivatalos természetgyógyászati képzés keretében oktatott fitoterápia javarészt tudományos szempontú megközelítést, elsősorban farmakológiai ismereteket ad át. Mindezt ismeretterjesztő jelleggel kiegészíti némi népi gyógyászati „ízelítővel”. Nem ad át azonban olyan mélyen holisztikus ember- és növényismeretet, mint a tradicionális gyógyászati irányzatok (például a Hagyományos Kínai Orvoslás, az Ájurvéda, vagy akár az Antropozófus Orvoslás). Az előadás hipotézise, hogy ilyen tradicionális tudás integrálása nélkül a fitoterápia nem lehet valóban holisztikus és integratív gyógyászati irányzat. 

Az angolszász országok legnevesebb herbalista iskoláiban ez az integráció már régen megtörtént. Ezekben az országokban egyes egyetemeken külön ötéves szakirány a fitoterápia, ahol klinikai herbalisztikaként is oktatják, de oktatják a tradicionális gyógyászati rendszerek szerves részeként is. Mindezek miatt Amerikában vagy az Egyesült Királyságban a fitoterápia önállóan is működő és üzletileg is életképes természetgyógyászati irányzat, világhíres szakértő képviselőkkel.

 

bottom of page